Stabilirea debitului de exploatare pentru foraje puturi
Dupa ce se executa forajele de apa, urmeaza echiparea forajelor cu pompa submersibila. Caracteristicile tehnice ale pompei submersibile trebuiesc corelate cu particulariatiile putului de apa (debit, inaltime de pompare).
Exista doua situatii distincte pentru stabilirea debitului la foraje puturi de apa :
- Foraje puturi de apa ce capteaza strate acvifere
- Foraje puturi de apa ce capteaza fisuri in roci dure
Stabilirea debitului pentru foraje puturi ce capteaza apa din strate acvifere
Mai jos se gasesc pasi ce se urmeaza in vederea stabilirii debitului maxim de exploatare, aceste operatiuni trebuie realizate exclusiv de personal calificat, deoarece exista diverse riscuri.
Acest articol are scop pur informativ pentru cei interesati sa cunoasca mai multe despre alimentarile cu apa din puturi forate.
- Se masoara nivelul static al forajului de apa cu ajutorul nivelmetrului pentru a se cunoaste nivelul sub care exista apa.
- Se introduce o pompa submersibila sub nivelul static si deasupra primului filtru prevazuta cu furtun de refulare si robinet cu bila sferica.
- Se deschide robinetul aproximativ un sfert si se porneste pompa submersibila si se masoara denivelarea cu ajutorul nivelmetrului. Daca nivelul in foraj este sub 1 m atunci se mai deschide din robinet, daca denivelarea este peste 5 metri, atunci se mai inchide din robinet.
- Se lasa apa sa curga liber pana la limpezire.
- Se masoara nivelul dinamic al forajului.
- Se mareste treptat debitul prin deschiderea robinetului, aceasta deshidere trebuie sa aiba loc lent. Atunci cand are loc marirea debitului, apa incepe sa se tulbure si sa apara firicele de nisip, apoi in aproximativ 30 de minute din nou se limpezeste
- La un moment dat cand se creste debitul de apa, va veni nisip in cantitati mai mari, apoi nisipul din apa va scadea dar nu pana la limpezire completa.In cazul in care timp de 1 ora apa vine continu cu firicele nisip si nu se mai limpezeste, inseamna ca sa schimbat regimul de curgere al apei prin acvifer, din curgere laminara in curgere turbulenta, din acest motiv angreneaza continu nisip. Debitul obtinut inainte de aceasta pompare este debitul preliminar de referinta al acviferului.
- Se inchide robinetul pentru a se reveni la debitul ce a fost pompat limpede.
- Se masoara si se noteaza nivelul dinamic la un interval de 30 minute timp de 6 ore,daca exista variatii de plus minus 1 cm atunci sa determinat debitul maxim al acviferului.
- In cazul in care nivelul dinamic scade mai mult de 1 cm inseamna ca se pompeaza mai mult decat permite acviferul si se va inchide usor robinetul pana cand nivelul dinamic se stabilizeaza la variati de maxim 1 cm. In aceasta situatie debitul obtinut este debitul maxim al acviferului.
Stabilirea debitului pentru foraje puturi ce se alimenteaza cu apa din roci dure fisurate
In zonele cu roci dure, de exemplu zonele de munte, dar si in zone cum ar fi Constanta, nu exclusiv zone de munte, apa nu circula prin medii geologice cum ar fi ( nisipuri, pietrisuri, bolovanisuri) ci prin fisuri (sparturi) de roca.
Debitele obtinute sunt semnificativ mai mici si nici apa nu se tulbura cu nisip ca in descrierea de mai sus.
Haideti sa vedem cum putem afla debitul unui astfel de foraj:
- Se instaleaza pompa submersibila in forajul de apa, mai sus cu 1 m fata de talpa forajului, pompa trebuie sa fie prevazuta cu senzori de nivel ( minim, maxim si comun).
- Se pregateste un recipent de 200L sau 1000 L
- Se va lasa pompa in functiune pentru a pompa apa din put in recipient timp de o ora. Practic senzori de nivel vor da comenzi pompei.
Apa conduce curentul electric, cand apa atinge senzorul de maxim ii va spunei pompei sa porneasaca, iar cand va atinge senzorul de minim ii va spune pompei sa se opreasca. - Se va pompa continu timp de cateva ore pentru a vedea daca debitul scade sau ramane constant. In momentul in care debitul ramane constant, inseamna ca acela este debitul ce poate fi exploatat.