Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Pompe submersibile

Extractia apei dintr-un put forat se realizeaza cu ajutorul pompelor submersibile sau in unele cazuri prin hidorfor.

Cele mai utilizate pompele submersibile, au diametrul de 101 mm (4 inch/toli) si au o forma cilindrica, cu cat pot extrage un debit mai mare cu atat sunt mai inalte, se foloesc in tubulaturi cu diametre de 125 mm sau mai mari.

In zonele de munte, unde cea mai utilizata tubulatura este de 90 mm, se foloseste pompa cu diametrul de 76 mm (3 inch/toli).

Unde nu se instaleaza pompa submersibila ?

Pompa submersibila nu se instaleaza in dreptul filtrelor, doarece pompa porneste cu turatii mari, gen 2900 rotati pe minut, angrenand particule fine de nisip din acvifer. Exista cazuri mai rare in care pompa trebuie instalata in dreptul filtrelor, in aceasta situatie trebuie pus un tablou cu convertizor de frecventa, acesta va realiza o pornire lenta a pompei.

Pompele submersibile nu se instaleaza pe fundul forajului, deoarece pot angrena particule fine de nisip din decantor si sa le pompeze la suprafata. In cazul in care pompa trebuie instalata cat mai  jos in foraj, se recomanda sa fie cu 3 m mai sus decat talpa forajului.

Ce se intampla daca alegem gresit pompa submersibila ?

Alegerea gresita a pompei submersibile conduce la deteriorarea forajului de apa, practic materialul filtrant din jurul tubulaturi se nisipeaza, din acest motiv debitul scade iar apa pompata va avea multe particule solide.

De ce tinem cont in alegerea pompei submersibile ?

Pompele submersibile au doi parametri tehnici principali prin care se caracterizeaza:

1.       Debit

2.       Presiune

Toate pompele submersibile au o o curba de lucru in care se specifica debitul maxim al pompei, debitul la o anumita inaltime de pompare si presiunea ce o ofera la un anumit debit. Pentru fiecare 10 metri, impinsi pe verticala, pompa trebuie sa produca cate 1 bar.

Alegerea pompei submersibile se face tind cont de: diametrul forajului, debitul ce il ofera putul, presiunea care se doreste la suprafata.

La alegerea pompei submersibile, practic se pleaca de la debitul putului, debitul pompei nu poate fi mai mare decat debitul acviferului captat. Apoi se stabileste presiunea ce va fi necesara la cota 0 m si in urma evaluarii acestor parametrii se stabileste ce pompa se potriveste pentru aplicatia dumneavoastra.

Sisteme de pompare

Exista cazuri speciale cand se executa puturi forate in zone ce nu pot furniza un debit de apa satisfacator, in acest caz este nevoie sa fie folosita o pompa submersibila prevazuta cu un tablou cu senzori de nivel si plutitor, iar apa sa fie colectata intrun bazin.

                Am mai intalnit situatii, in care exista un debit mare de apa, ce il poate oferi forajul, iar beneficiarul doreste sa il colecteze intr-un bazin. In acest caz, pe langa pompa mai este necesar un tablou la care se va lega un plututitor. In functie de cantitatea de apa din bazin, plutitorul va da comanda fie ca pompa sa fie pornita fie ca pompa sa fie oprita.

Pompa poate functiona si fara automatiazare, adica se conecteaza priza la stecher si pompa porneste iar oprirea se face prin deconectarea stecherului.

Sistemul de pompare cu automatizare, cuprinde pe langa pompa, vas hidrofor si presostat. Presostatul e cel care comanda pornirea si oprirea pompei. Vasul hidrofor, are o membrana de cauciuc umflata cu aer in el, ce va tine presiunea constanta pe reteaua de apa. Presostatul ii da comanda pompei sa porneasca apoi cand vasul se umple ii da comnada de oprire.

Fiind acea rezerva de apa in vas, pompa nu va porni daca deschideti robinetul cateva secunde, ea va porni doar dupa ce se goleste apa din vas.

Mai exista posibilitatea de a realiza o automatizare a pompei, cu un variator electronic de turatie. Acesta realizeaza o pornire si oprire lenta a pompei, mentinand o presiune constanta, functionand cu un mic vas de expansiune care sa compenseze eventualele mici pierderi. Acesta sistem este o alternativa la sistemul traditional cu vas hidrofor si presostat.

Se mai poate folosi un sistem de pompare numit hidofor, care este alcatuit dintrun vas, o pompa de suprafata si un sorb. Acest sistem se poate folosi doar daca nivelul dinamic (nivelul la care se stabilizeaza apa in timpul pomparii) este mai mic de 8 m. Este un sistem care vine gata ansamblat, doar trebuie sa montati sorbul in put, sa conectati sistemul la reteaua pe care se face distributia si sa introduceti stecherul in priza. 

Daca doriti consilierea noastra gratuita si o oferta pentru o pompa submersibila, sau o oferta pentru un sistem de pompare, cu sau fara automatizare, va rugam sa ne contactati la adresa de email… sau la numar de telefon afisat in bara de sus. Suntem distribuitori pentru mai multi producatori de pompe submersibile si va putem oferi un pret competitiv

Camin din PVC pentru foraje puturi de apa cu vas hidrofor presostat si automatizare

Citeste si …….