Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Tehnologii folosite pentru lucrari de foraje puturi apa

Exista trei tipuri de tehnologi folosite pentru forarea puturilor de apa cele mai multe firme de foraje detin doar o tehnologie si mai rar doua tehnologii. Suntem singura firma de foraje puturi apa ce detinem toate cele trei tehnologii de foraj:

  1. Cu circulatie directa de noroi
  2. Cu circulatie inversa de noroi
  3. Cu ciocan de fund

Executia de lucrari de foraje puturi apa folosind tehnologia cu circulatie directa de noroi

Este cea mai raspandita tehnologie pentru forarea puturilor de apa. Cele mai multe instalatii ce folosesc aceasta tehnologie sunt usoare si au dimensiuni reduse permitand accesul in spatii de dimensiuni mici. Acest aspect e foarte important mai ales in zone ca Bucuresti sau Ilfov unde terenurile pentru case au dimensiuni mai mici fata de restul Romaniei.

Se sapa o groapa de aproximativ 1 mc denumita batal prin care se recircula un fluid de foraj, cel mai adesea fluidul de foraj este o compozitie bazata pe bentonita si apa numita  noroi de foraj ce se amesteca cu ajutorul planiei de foraj. 

Noroiul de foraj circula din batal prin prajinile de foraj, ajunge in talpa foajului si se ridica pe langa peretele gaurii de sonda si prajina pana la suprafata apoi curge pe un sant pana in batal, dupa care se reia procesul.

Executia de lucrari de foraje puturi apa folosind tehnologia cu circulatie inversa de noroi

Este o tehnologie de foraj pe care foarte putine firme de foraje puturi apa o detin, instalatiile sunt de dimensiuni mari gen camioane. Se foreaza tot cu fluid de foraj si cel mai adesea tot cu bentonita. Acest sistem permite executia forajelor cu diametre mari, foraje pentru irigatii in agricultura sau foraje industriale.

Noroiul de foraj (care este de obicei un amestec de bentonita) circula din batal direct in gaura de sonda apoi este extrasa prin prajinile de foraj si pompata in batal, dupa care din nou se reia acest ciclu.

Executia de lucrari de foraje puturi apa folosind tehnologia cu ciocan de fund

Si aceasta tehnologie este detinuta de putine firme de foraje puturi, deoarece este mai noua si mult mai scumpa. Functioneaza pe principiul picamerului, daca doresti sa perforezi o roca dura o poti face prin bataie si rotire.

Se foreaza cu un dispozitiv numit pilot ce are o corana de metal cu pastile din carbura de wlofram, aceasta coroana este sudata de o coloana de metal ce va fi trasa de pilot si ancorata intr-o roca de duriate medie sau p roca dura.

Apoi se inlocuieste acest pilot cu un ciocan de fund care va trece prin tubulatura de metal si va fora pana la adancimea stabilita, practic aceasta tubulatura de metal va ramane o coloana de protectie pentru ca sa nu se prabueseasca peretele gaurii de sonda.