Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Pomparea apei din foraje puturi

 Pomparea apei dintr-un foraje puturi se poate face prin 3 modalitati:

– cu ajutorul pompelor submersibile

– cu un hidrofor

– cu pompa mamuth 

Pomparea apei din foraje puturi cu pompa submersila

In mod normal fiecare foraj de apa trebuie sa aiba o fisa de executie in care sunt trecute anumite date tehnice cu privire la particularitatile putului respectiv.

In fisa de foraj se gaseste debitul de exploatare al putului precum si nivelul dinamic, adica nivelul de la care se poate pompa apa din put.

Pompele submersibile sunt de diametre mici, incepand cu 2.5 inch ( 63 mm), 3 inch (76 mm), 4 inch ( 101 mm) aceste diametre se folosesc pentru foraje puturi de uz canic. Incepand cu 6 inch (152 mm) sunt pompe destinate segmentului industial sau agricol.

Practic se introduce pompa submersibila la nivelul dinamic, o pompa aleasa conform debitului oferit de putul de apa.

Pomparea apei din foraje puturi cu hidrofor

Exista situatii cand se poate folosii un hidrofor pentru exploatarea unui foraj de apa

Cele mai multe hidrofoare au adancimea maxima de aspiratie de 8 m. Daca nivelul dinamic din putul de apa este de intre 0 – si 8 m atunci se poate folosi un hidrofor pentru exploatarea de foraje puturi.

Exista si hidrofoare mai speciale care au adancimea de aspiratie de 20 m, in acest caz daca nivelul dinamic al forajului de apa este intre 8 si 20 m se poate folosi acest tip de hidrofor pentru pomparea apei din forajul de apa.

Un sistem de pompare cu hidfrofor este de cateva ori mai ieftin decat un sistem cu pompa submersibila si vas hidrofor separat. Din acest motiv se preteaza in anumite cazuri sa se pompeze apa din forajul de apa cu ajutorul unui hidrofor.

Au fost cazuri cand am executat foraje puturi la adancimi mari, gen 80 – 100 m adancime iar apa avea asa presiune incat sa fie nivelul dinamic la 3 m si sa poata fi exploatat cu ajutorul unui hidrofor.  

Pomparea apei din foraje cu pompa mamuth

 Pompa mamuth este un sistem de pompare ce se foloseste de catre anumite firme ce executa foraje de apa.

Pompa mamut nu e o pompa, e mai mult un sistem de pompare. Practic daca intr-un cilindru se introduce un tub prin care circula aer daca se introduce 15 sub apa, apare fenomenul de submergenta, aerul are tendinta sa se ridice la suprafata, asa cum in sticla de apa minerala bulele de aer se ridica spre varful sticlei.

Cu ajutorul unui compresor de aer se introduce aer in foraj pe un tub de plastic, volumul de aer injectat in foraj va forta apa sa iasa la suprafata. 

Acest sistem de pompare trebuie sa fie folosit doar de catre persoane calificate in domeniul forajelor de apa, deoarece injectarea aerului sub presiune poate produce accidente. De asemenea instalarea pompei submerisibile sau instalarea hidroforului trebuie sa fie facuta de catre personal calificat.

Citeste si …….