Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Functiile fluidelor de sonda in executia de foraje puturi cu circulatie directa sau inversa

Atunci cand se executa foraje in zone cu cu roci moi, de duriate medie sau roci necoezive cum ar fi: argile, marne, nisipuri pietrisuri grohotisuri, terase etc. se poate fora doar cu instalatii ce folosesc circulatie de fluid de sonda. 

Nu exista alta tehnologie in acest tip de roci pentru executia puturilor, deoarece peretele gaurii de sonda este foarte instabil sau peroforarea rocilor prin percutie nu se poate realiza. 

Practic exista o groapa sapata in pamant sau o haba ( un rezeervor mare) prin care fluidul de sonda circula, realizanduse o recirculare a fluidului de foraj.

Fluidul de sonda este foarte important si are urmatoarele functii atat pentru circulatie directa cat si pentru inversa:

 1.  Stabilizeaza peretele gaurii de foraj datorinta contrapresiunii exercitate, impiedicanduse aslfel surparea rocilor necoezive, cum ar fi de exemplu un start de 6 m de nisip. Practic pentru executia de foraje puturi cu circulatie directa sau inversa se va forma o turta de noroi, ca un fel de oala de lut.
 2. Transporta materialul dislocat de sapa de foraj la suprafata, permitand chiar transportul unor roci mai mari cum ar fi bolovanii, in cazul in care fluidul de foraj este foarte vascos.
 3. Racirea sapei utilizata la executia putului.
 4. Racirea garniturii de foraj (prajinile de foraj).
 5. Reducerea rezistentei rocilor moi.
 6. Curatarea talpei de foraj.
 7. Mentinerea in suspensie a materialului dislocat atunci cand se opreste circulatia fluidului, avand loc o depunere lenta. In caz contrar, la oprirea circulatiei, materialul dislocat ar cadea rapid peste sapa de foraj si ar bloca garnitura de foraj in put.
Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca fluidul de sonda in executia de foraje puturi:
 • Sa nu fie toxic deoarece acesta va ajunge in contact cu stratul acvifer, iar apoi putul forat va fi exploatat.
 • Sa nu fie inflamabil.
 • Sa nu produca umflarea rocilor cu care intra in contact.
 • Sa nu corodeze sapa si garnitura de foraj.
 • Preparare sa poata fi facuta usor.
 • Rapotul calitate pret sa fie unul bun.