Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Diferenta intre foraje puturi de apa si o fantana

Inainte de a discuta despre foraje puturi de apa si fanatani, este important sa avem niste termeni clari in minte.

Cand vorbim de foraje puturi, ne referim la cele cu tubulatura PVC, cand vorbim de fantani ne referim la fantanile de oninioara pe tuburi din beton.

Ce sunt forajele puturile de apa ?

Puturile de apa forate sunt constructii pentru captarea apei din adancime, de regula de la adancimi mai mari de 40 m, prin care se urmareste captarea stratelor acvifere sau captarea fisurilor circulate de apa. Prin captarea apei din adancime se obtine o apa net superioara, atat ca si calitate cat si ca debit de exploatare.

Puturile de apa se construiesc cu tubulatura PVC, de diverse diametre, incepand cu 90 mm si pana la 250 mm.

Puturile de apa sau forajele de apa, capteaza apa din adancime, apa ce circula prin diverse medii geologice ce permit curgerea apei subterane prin ele, cum ar fi : nisipuri, pietris, bolovanis, gresii, calcare. Aceasta apa intra in tubulatura PVC prin fantele (perforatile) tubului. 

Exista si roci impermeabile ce nu permit stocarea si circulatia apei cum ar fi marne sau argile, roci ce sunt foarte compacte si nu au goluri prin care sa circule apa.

Prin exploatarea puturilor de apa se pot pompa debite constante incepand de la 0,3 mc/ora pana la 30 de mc/ora. Apa ce se pompeaza cu ajutorul unei pompe submersibile.

Ce sunt fantanile ?

Fantanile sunt constructii pentru captarea a apelor din panza freatica (primul strat de apa ce se intalneste). Se sapa o groapa cilindrica de diametru mare si se pun fie tuburi din beton fie se zideste cu piatra. 

Fantanile au un diametru foarte mare intre 40 cm si 200 cm si sunt de mica adancime de la 5 m pana la aproximativ 25 m.

Apa din fantani este influentata de precpitatii, practic daca nu ploua, apa in fantana incepe sa scada, uneori pana la secare.

Apa captata prin fantani nu este o apa de calitate, doarece panza freatica este supusa poluarii.

Tehnic Drill va poate ajuta doar cu executia puturilor de apa, nu executam fantani pe tuburi din beton sau zidite cu piatra.

Citeste si …….