Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Foraje puturi apa de adancime medie

Daca in trecut apa se capta prin puturi de mica adancime, sapate manual si asezarile umane erau langa rauri si lacuri pentru a avea aces la o sursa de apa, tehnologia moderna permite executia forajelor la adancimi medii si mari, utilajele fiind capabile sa foreze atat in soluri mediii si moi cat si in roci foarte dure.

Sunt trei tehnologii ce se folosesc pentru forarea puturilor de adancime medie:

  •  foraje de apa de medie adancime executate cu circulatie directa de noroi
  •  puturi de medie adancime executate cu circulatie inversa de noroi
  •  foraje de apa de medie adancime executate cu aer (ciocan de fund)
Tehnologia de foraj depinde de duritatea rocilor in care se foreaza.

Foraje de apa de adancime medie executate cu circulatie directa de noroi

Sunt cele mai raspandite foraj, practic cele mai multe foraje se executa la adancime medie si se realizeaza cu circulatie directa de noroi. 

Se foreaza preponderent in zonele de campie, si in unele zone de deal unde nu exista roci foarte dure. 

Instalatiile sunt de dimensiuni mici, gen 2 metri latime pe 4 metri lungime, in general se deplaseaza pe roti si se tracteaza dupa masini de teren.

Se sapa o groapa de recirculare iar noroiul de foraj este pompat cu o pompa de batal in pompa centrifugala, apoi este ajunge in capul de spalare isi continua drumul prin prajini si ajunge in talpa forajului. Acest circut se repeta, pana se ajunge la o adancime care sa permita captarea unor strate acvifere.

Puturi de medie adancime executate cu circulatie inversa de noroi

Este o tehnologie care se foloseste mai rar sunt putine companii ce detin instalatii de foraj cu circulatie inversa.

Putine firme de foraj au capaciatea de a executa foraje puturi de medie adancime cu acest tip de tehnologie.

Se utilizeaza in general pentru proiecte ce necesita sapare cu diametre mari, foraje din care se doreste exploatarea unor debite mari de apa. Nu se executa foraje pentru uz casnic de medie adancime cu acesta tehnologie deoarece e mai scumpa si nu se justifica pentru debitele ce se folosesc in scop casnic.

Utilajele sunt de dimensiuni mari, practic inslatatile sunt montate pe camioane. Din acest motiv locul unde se doreste executia forajului trebuie sa permita accesul unui camion.

Foraje de apa de medie adancime executate cu aer (ciocan de fund)

Este tot o tehnologie folosita mai rar, deoarece este o tehnologie noua si mai costisitoare sunt foarte putine firme ce detin instalatii de foraj cu ciocan de fund si putine firme capabile sa poata executa foraje de medie adancime cu ciocand de fund.

Exista mai multi producatori la nivel european care dezvolta aceasta tehnhologie, cum ar fi Hardab din Suedia sau Fraste din Italia

Se foreaza doar in zone cu roci dure, preponderent in zonele de munte si in unele zone de deal. Nu se pot executa foraje in zone de campie cu acest sistem. 

Utilajele se deplaseaza pe senile, sunt special proiectate sa se deplaseze pe senile deoarece in zonele de munte acesul e uneori mai dificil.