Inainte de a se executa lucrarea de foraj, trebuie sa se stabileasca debitul necesar. In functie de debitul dorit se stabileste diametrul tubulaturii PVC ce urmeaza sa fie introdusa dupa saparea gaurii de sonda.
Sunt unele cereri pentru executia de foraje puturi in care se solicita debite mari de la 50 mc pana la 200 metri cubi pe ora, pentru aceste persoane e foarte util articolul de mai jos, deoarece le ofera un punct de reper privind cerinta de debit pe care sa o solicite.
Sunt situatii in care debitul de apa trebuie sa fie mare de exemplu in cazul irigarii prin tabur, foraje industriale, sau pentru acvacultura s.a.m.d.
Informatii utile despre debitele forajelor de apa
Fantana functioneaza pe principiul acumularii, adica se construieste un rezervor subteran, in momentul in care se pompeaza acesta scade foarte mult in cele mai multe cazuri scazand pana la secare, apoi se asteapta o perioada de timp si acel rezervor se va reumple.
- Forajele capteaza strate acvifere din care se poate extrage un debit constant de apa pe tot parcursul anului
- Debitul unui foraj de apa este egal cu suma acviferelor captate, mai exact acviferele care au in dreptul lor tubulatura PVC cu fante pe ea, adica filtru PVC cum spun popular cei ce lucreaza in domeniul forajelor de apa. Nu e corect spus filtru PVC deoarece nu filtreaza nimic sunt doar tuburi perforate ce permit trecerea apei prin ele. Filtrarea o face materialul ce este introdus in spatiul inelar dintre gaura sapata si tubulatura PVC.
- Debitul putului de apa este constant
- In functie de debitul obtinut se va alege tipul de pompa, pompa trebuie recomandata de executantul de foraje puturi.
- In cazul in care debitul nu acopera necesarul de apa pentru varfuri de consum sistemul de pompare va avea in componenta vas hidrofor sau vas de adcumulare, dupa caz.
Estimarea debitului de apa pentru foraje puturi
Mai jos puteti gasi debite de referinta pentru diverse aplicatii, cum ar fi in cazul in care doriti sa construiti o casa, sau daca dortiti sa investiti in construirea unei pensiuni, ori daca dotiti sa alimetati o comunitate locala cu apa:
- Debitul estimat pentru foraje puturi in scop casnic
O persoana consuma maxim 10 metri cubi pe pe luna. O familie cu 5 membri consuma maxim 50 de metri cubi pe ora. In zonele de campie si deal in general se obtine un debit de 1 l/s adica 3,6 mc/ora iar in 24 de ore se poate exploata 86 mc. Un debit mai mult decat suficient.In zonele de munte debitele obtinute din foraje puturi sumt mai mici intre 0.2 mc/ora pana undeva la 1.5 mc/h, bineinteles exista si zone in care exista in subteran si 9 mc/ora.
- Debitul estimat pentru foraje puturi in vederea alimentarii unei pensiuni
Multe din pensiuni sunt in zone de munte unde debitele sunt mai reduse, din acest motiv si datorita varfurilor de cosum ( posibilitatea ca toate dusurile sa fie pornite simultan, de exemplu seara) este necesar ca apa din foraje puturi sa fie pompata intr-un bazin de stocare. Pentru o pensiune cu 10 – 20 de camere, un debit de 2 – 3 mc/ora si un bazin de acumulare de 5 – 10 mc este suficient. Bineteles bazin cu plutitor care sa comande pompa subersibila. In momentul in care apa in rezervorul de stocare este sub jumatate ca nivel, pompa sa porneasca.
- Debitul estimat pentru foraje puturi cu scopul de a alimenta cu apa sate, comune, orase
Nu exista foraj care sa furnizere un debit instant care sa poata satisface nevoile unei intregi comunitati. Practic e necesar acumularea intr-un bazin de 100 – 300 mc in functie de numarul de consumatori.
In aceasta situatie sunt necesare foraje puturi cu diametre mari gen 200 mm, iar in cazul in care un foraj nu face fata, se vor realiza mai multe foraje iar debitul cumulat se va pompa in bazinul sau bazinele de acumulare.
- Alimentarea cu apa din foraje puturi in sectorul agricol
Este sectorul in care se consuma cel mai mult apa. Unele plante nu pot fi udate direct cu apa din foraje puturi deoarece aceasta in general temperatura cuprinsa intre 10 si 13 grade celsius. In agricultura se face o groapa de mari dimensiuni sau se fac niste diguri, apoi se pune o membrana de hidroizolare (folie de iaz) si apoi se umple cu apa, acesta se poate realiza cu costuri reduse si dimensiuni mari. Daca se sapa 2 m adacime pe o lungime de 50 m si o latime de 30 m rezulta un volum de 3000 mc ce poate fi stocat. Aceste gropi de stocare trebuiesc imprejmuite pentru ca sa nu cada in ele animalele salbatice.