Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Ce captam prin foraje puturi de apa, panza freatica sau stratele acvifere ?

Pentru a intelege acest articol, trebuie mai intai sa intelegem ce este panza freatica si ce sunt stratele acvifere.

  • Panza freatica – este primul strat de apa ce se intalnestedaca se sapa in pamant, practic e cel mai apropiat strat de suprafata solului.
  • Strate acvifere – sunt reprezentate de toate strate de apa dininteriorul pamantului, cu exceptia primului strat de apa.

In functie de adancimea forajului si zona de captare se disting urmatoarele:

  • Foraje puturi de mica adancime acestea capteaza apa din panza freatica
  • Foraje puturi de medie adancime capteaza apa intre 40m si 150 metri din strate acvifere
  • Foraje puturi de mare adancime capteaza apa intre 150m si 300 metri din strate acvifere

De ce nu se capteaza apa din panza freatica atunci cand se executa foraje puturi de apa ?

Contaminarea panzei freatice, este principalul motiv, pentru care nu se foloseste panza freatica la alimentarea cu apa potabila.

Exista mai multe posibile surse de contaminare:

  •  Substante chimice utilizate in agricultura. Agricultura a evoluat mult, la fel si substantele folosite pentru distrugera insectelor daunatoare, a buruienilor sau pentru fertilizarea solului. Aceste substante chimice sunt transportate de ploi in panza freatica, conducand la pierderea calitatii panzei freatice.
  • Closete rudimentare si haznale. Din pacate exista multe locuinte ce au grupul sanitar in curte sau cu sisteme septice necorespunzatoare pentru stocarea apelor uzate si a materiilor fecale,  din acest motiv bacterile se scurg din fosa septica si  ajung in panza freatica.
  • Poluarile accidentale sau din reavointa sunt o alta sursa prin care panza freatica se infesteaza, fie ca e vorba de rezervoare subterane fisurate  sau orice substante lichide ce ajung  pe sol, in mod accidental sau prin reavointa, aceste substante  vor ajunge in panza freatica, contaminando.

O alta problema majora a panzei freatice este faptul ca pe perioada verii, in perioadele cand nu ploua si e seceta,  debitul ei scade, uneori pana la secare completa si tocmai atunci oamenii au mai multa nevoie de apa.

Din experienta va putem spune ca atunci cand oamenii raman fara apa in fantana pe tuburi din beton din cauza secetei, foarte multi oamenii contacteaza in acelasi timp firme de foraje puturi de apa, si doresc sa se inceapa lucrarea de foraj cat mai repede posibil, daca se poate chiar in ziua in care au contactat firma de foraj. Din pacate e imposibil acest lucru iar acestia vor trebui sa astepte pana cand o instalatie de foraj este disponibila pentru a executa lucrarea.

Panza freatica se foloseste pentru a iriga gazonul, deoacece nu conteaza calitatea apei, captarea panzei freatice se poate face fie prin puturi pe tubulatura PVC sau cu ajutorul fantanilor clasice pe tuburi din beton. Pentru a capta apa din panza freatica se executa foraje la mica adancime

Stratele acvifere sunt in mod natural izolate intre ele prin strate de argila, acestea nu sunt supuse poluarii, ofera un debit constant 24 din 24 de ore, 365 zile pe an, nu conteaza daca e secta sau nu, aceste acvifere nefiind influentate de precipitatii. Captarea stratelor acvifere se face doar cu tubulatura PVC.

Stratele acvifere se folosesc pentru alimentarea cu apa potabila, deoarece este necesara o sursa de apa nesupusa poluari.

Foraje puturi de mare adancime precum si foraje puturi de medie adancime se executa cu scopul de a capta strate acvifere.