Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Foraje puturi

    Apelează la specialiști atunci când dorești să execuți un puț de apă, deoarece un puț de apă executat greșit nu se mai poate repara. 

Un foraj cu nisip vă va creea multe probleme, va înfunda filtrele, va distruge turbinele pompei submersibile, va înfunda aspersoarele. Plus ca va trebui sa faceți alt puț. 

Sunt multe probleme care apar atunci când puțurile sunt executate de amatori. 

Executăm foraje profesionale care necesită mentenață minimă, deoarece procesele și materiale pe care le folosim sunt de calitate.

Află răspunsul la cele mai frecvente întrebări citind acest articol sau contactează-ne telefonic la numarul 0721 555 799 pentru o consultanță gratuită. 

Va putem ajuta cu executia forajelor de apa profesionale de adancime medie si adancime mare.

Cat costa un foraj de apa profesional ?

Ce inseamna un put de mare adancime ?

La ce adâncime trebuie forat ? Există apă în subteran unde doresc puțul ?

Ce diametru sa aleg pentru un put de apa forat ?

Cum se execută un foraj de apă profesional ?

Cum obțin o ofertă pentru un put de apa forat ?

Cât durează o lucrare de forare pentru un put apa ?

Cum se extrage apa din puturile forate ?

Ce este un foraj artezian ? Puteți executa un foraj din care să iasă apa singură ?

 

 

Care e diferența intre un foraj de apa si o fântână ?

 

 

De ce suprafață e nevoie pentru forarea unui put apă ?

 

 

Exista aparat care sa detecteze apa inainte de forarea putului de apa ?

 

În următoarele minute o să iți răspundem la întrebările menționate. 

 Cât costă un foraj de apa profesional ?

instalatie de foraje puturi de mare adancime profesionale

   Costul forajului depinde de mai mulți factori: adâncime, diametru, tipul de rocă în care se forează, probleme specifice zonei, calitatea materialelor folosite, calitatea operațiunilor executate, tehnologia de foraj folosita. Din acest motiv, fiecare ofertă trebuie personalizată, citind conținutul acestei pagini, o să  gasiți pașii ce trebuie să îi urmați, dacă doriți să obțineți o ofertă scrisă pentru forarea unui puț de apă profesional de către specialiști în domeniu, cu zeci de ani de experiență.

Pentru a afla cat costa un foraj de apa profesional, avem nevoie de o locație cât mai exactă de unde doriți forajul, mai exact coordonatele de pe google maps, cu ajutorul lor noi o să studiem harți geologice,hidrogeologice precum și date referitoare la alte foraje executate in zona de interes, totul în mod gratuit, iar pe baza datelor colectate vă vom elabora o ofertă.

 Vă dați seama că e foarte dureros atât pentru executanți cât și pentru beneficiari ca să se execute un foraj și să nu fie apă. Se face o risipă de muncă, combustibil, transport, cazări,  avans plătit de către client și la final să  rezulte o gaură în pamânt, în loc de un puț de apă, din acest motiv vă recomandăm să executați foraje cu profesioniști care știu să vă spună dacă exista apă, sau daca nu există apă să vă spună care sunt șansele să se gasească apă, ce acvifer vă recomadă sa captați, astfel încât să nu aruncați banii pe fereastră, deoacece în acest domeniu se lucrează cu plăți în avans, în general 50 % din valoare, iar apoi o să fie aproape imposibil să recuperați banii.

O să găsiți la finalul acesti pagini, tutoriale video care vă ajută să găsiți coordonatele de care avem nevoie. Dar haideți până atunci să învățăm câteva lucruri extrem de utile pentru cei ce ce doresc să foreze puturi de apa. 

harta geologica pentru foraje puturi de apa in Ilfov Bucuresti Arges Dambovita

Ce inseamna un put de mare adancime ? Dar un foraj de adancime medie ?

Un put de mare adancime inseamna un foraj ce depaseste 150 m. Exista mai multe clasificari privind adancimea forajelor de apa, o clasificare populara o gasiti mai jos:

 •  puturi de mica adancime intre 0 – 40 m
 •  puturi de adancime medie intre 40 – 150 m
 •  puturi de mare adancime intre 150 – 300 m

 Exista mai multe motive pentru care forarea unui put de apa se realizeza la mare adancime, cum ar fi: captarea unui anumit acvifer, inexistenta apei la mica sau medie adancime, obtinerea unui debit mai mare etc. 

In general cele mai multe alimentari cu apa sunt foraje puturi de adancime medie.

Forajele de mica adancime se executa in general pentru irigarea gazonului sau pentru captarea apei in scop tehnologic, deoarece apa de suprafata este supusa poluari iar debitul este influentat de precipitatii.

La ce adâncime trebuie forat ? Există apă în subteran unde doresc puțul ?

După ce am primit coordonatele, vom studia zona din punct de vedere hidrogeologic și geologic.

Se vor analiza toate informațiile apoi se va estima o adâncime și se va recomanda captarea unui anumit acvifer. Adancimea din ofertă în 90 % din cazuri, va fi foarte aproape de adâcimea finală.

În zonele muntoase problema se schimbă radical, în aceste zone, apa circulă prin fisuri de rocă, iar pentru ca să existe apă, trebuie ca roca sa fie fisurată iar fisura să fie circulată de apă.

Noi o sa vă comunicăm dacă există apă în zonă, care e probabilitatea să găsim apă, ce debite am obținut în zonă și alte detalii.

În unele zone vă putem garanta prezența apei 100%, în alte zone o să vă spunem care sunt șansele să găsim apă. Apă limpede cu un debit care să vă satisfacă nevoile, nu se poate găsi oriunde și la orice adâncime. Noi suntem transparenți si preferăm să fiți informat pentru a lua decizia care considerați dumneavoastră că e corectă, fie ca hotărâți să faceți un puț sau nu.

Există zone în care apa se găsește după o anumită adâncime iar dacă executantul de foraje nu cunoaște cum să verifice zona din punct de vedere hidrogeologic, o să aveți în loc de un puț de apă o gaură în pământ și bani pierduți, de exemplu dacă apa în o zonă se gasește după 120 m, iar forajul
se execută la 100 m, nu veți avea apă în foraj, sunt zone în Romania, unde poți fora și 180 m și nu găsești apă, dar dacă în același loc forezi 200 m, găsești apă, nu o dată am întâlnit situația aceasta. Atunci când alegeți să lucrați cu un profesionist acesta vă va scuti de multe dureri de cap.

Nu există o adâncime standard la care trebuie forat puțul de apă, depinde de zona unde se dorește forajul, practic în funcție de ce dorește clientul (calitate și debit) vom studia zona și vă vom oferi o consultanța în mod gratuit.

Ce diametru sa aleg pentru un put de apa forat ?

Dacă doriți un foraj pentru uz casnic în zone de campie sau deal, este suficient un diametru de 125 mm, de pe care puteți exploata un debit constant de 1 litru pe secunda echivalentul a 3.6 mc/oră. 

În cazul în care doriți un foraj pentru aplicații industriale, trebuie să ne comunicați de ce debit aveți nevoie în mc/oră și noi o să vă recomandăm un diametru în funcție de nevoile dumneavoastră, deoarece cu cât crește diametrul, crește și prețul, tubulatura are un pret mai mare, timpul de execuție este mai mare, iar nimeni nu vrea sa cheltuie banii și să cumpere ceva de care nu are nevoie. Să plătești un foraj cu un diametru mai mare decât ai nevoie, e ca și cum ai cumpara o mașină de curse ce poate circula cu 300 km/oră iar aceasta să fie folosită doar în oraș, nu are sens.

De asemenea dacă se alege un diametru prea mic, nu va permite trecerea debitului dorit, suprafața activă a filtrului nefiind suficientă, iar dacă alegeți greșit executantul de foraje, e posibil să aveți nevoie de 2 puțuri în loc de unul.

Am mai întâlnit situația în care beneficiarul dorea să alimenteze cu apă casa și să își irige gazonul, iar persoana ce urma sa îi execute sistemul de irigații îi spunea că are nevoie de  10 mc/oră, ceea ce înseamnă deja un foraj industrial. Vă dați seama că deja ceva nu sună bine, se dorește un foraj pentru uz casnic, dar solicită un foraj cu debit industrial.

Problema e că accea persoană ce urma să execute sistemul de irigații, și a solicitat debitul de 10 mc/oră, se gândea să execute un sistem de irigați în care toată suprafața să se irige o singură
dată, pentru că e mai simplu,  se execută un sigur traseu. Irigarea gazonului trebuie să se realizeze sectorial, iar calculul se face pornind de la debitul obținut din foraj, nu invers. Practic avem un debit al forajului și o suprafată de irigat, și în funcție de debitul necesar pentru fiecare asperor, va rezulta numarul de aspersoare ce pot funcționa simultan. În acest fel costul forajului va fi mai mic, nu vă va trebui un foraj industrial.

Executie de foraje sau puturi de apa la adancime

Cum se execută foraje puturi de apa profesionale ?

Acest subcapitol se referea la executia de foraje puturi de apa folosind tehnologia cu circulatie directa de noroi. Este cea mai des intalnita tehnologie de foraj si presupune recircularea unui noroi de foraj in gaura sapata. 

In acest mod se formeaza o turta de noroi in interiorul gaurii de sonda care va crea o presiune pe peretele gaurii de sonda iar acest lucru va prevenii prabusirea peretelui gaurii de sonda.

foraje puturi
 1. Stabilirea locului unde se va executa forajul de apa.

  Beneficiarul se va consulta cu sondorul șef și vor stabili unde se va executa forajul de apa. Bineînteles beneficiarul decide locația, dar trebuie ținut cont, dacă se poate monta instalația și executa puțul de apa acolo unde se dorește de catre beneficiar.  În cazul în care, terenul pe care se dorește execuția puțului de apa este în pantă, dacă executați puțul la baza pantei, o să plătiți mai puțin. Dacă se execută la vârful pantei, diferența de nivel dintre bază și vârful pantei trebuie forată și nu vă va aduce nici un beneficiu, doar un cost. 
 2.  Forarea putului cu diametrul de 150 mm

  In prima faza, forarea putului de apa se va face cu o sapa de foraj cu diametrul de 150 mm pentru a indentifica litologia traversată și se vor recolta probe de sita pentru a se indentifica stratele acvifere, practic se va face o cercetare a solului. Prin această operatiune se poate identifica rapid dacă există strate acvifere sau nu. În cazul în care nu există strat acvifer, dacă executantul folosește acest mod de lucru, costurile ce o să le platiți vor fi mult mai reduse deoarece se economiște mult timp, energie, combustibil.

 3. Largirea putului de apa la diametrul final

  În funcție de diametrul de tubare se va alege diametrul de lărgire, astfel încât diametrul de lărgire să fie mai mare cu minim 150 mm decât diametrul de tubare. Gaura lărgita trebuie să fie curată, în caz contrar nisipul cuarțos nu va împacheta filtrele cea ce va duce la un puț ce nu va putea fi utilizat.

 4. Introducerea tubulaturi PVC 

  Daca se executa foraje puturi profesionale, automat trebuie sa se foloseasca o tubulatura fabricata pentru speciala pentru foraje de apa. Nu tevi de canalizare sau tuburi pentru cabluri pe post de tubulatura.

  Tubarea forajului de apa profesional
   se face doar cu tubulatură albastră PVC cu filete, cu fante tip screen ce au suprafața activă între 4 – 7% sau fante tip Johnson cu suprafața activă 20-30%. Diametrul fantelor se va alege de către specialist în funcție de proiect, precum și clasa de rezistență a tubulaturii, absolut necesară pentru a face față presiunii litostatice.

  O alegere greșită a fantelor conduce la diminuarea debitului ce poate fi exploatat și la costuri mai mari de pompare. Dacă se alege o fantă prea mare, nu se poate pune nisip cuarț cu diferite granulometri 0,8 – 2 mm, 1 – 2 mm, 1,5 – 2 mm,  1 – 3 mm iar apa extrasă va fi plină cu nisip. Iar dacă fanta aleasă e prea mică în timpul tubării există riscul major ca acestea să fie colmatate, rezultând scăderea drastică a debitului ce poate fi exploatat
  .

 5. Centrorii si piesa de fund pentru foraje puturi

  Deasupra și sub filtre se vor monta niște piese ce se numesc centrori, aceștia au rolul de a menține tubulatura centrată în gaură, pentru a forma o coroană de cuarț cât mai uniformă în jurul filtrului, și a nu se lipi filtrul de peretele găurii. Acest aspect are o contributie importanta pentru o lucrare de foraje puturi cu apa limpede.

  În cazul în care tubul perforat (filtrul) se lipește de peretele găurii de foraj, acel puț forat va genera nisip în exploatare, iar nisipul la forajele de apa înseamnă mari dureri de cap, atât pentru beneficiar cât și pentru executant.

 6.  Introducerea nisipului cuartos 

  In zona filtrelor se va introduce nisip cuarțos , introducerea se va face în mod controlat, granulometria acestuia stabilinduse de către executant, acestă alegere fiind extrem de importantă, doarece un foraj ce nu are nisipul cuarțos corect ales, va crea mari probleme, forajul de apa in exploatare va pompa nisip din acvifer. Nisipul cuarțos are rolul de filtrare, practic se crează un filtru natural, și dacă nu va ajunge în zona filtrantă, tot efortul de până la acel moment este în zadar.  

  Dacă forajul în exploatare generează nisip pompa sumersibila se strică, aspersoare se înfundă, picurătoarele se înfundă. Introducerea nisipului cuarțos nu se face cu găleata sau se aruncă cu roaba, deoarece există riscul de podire, de exemplu dacă filtrul este în intervalul 78 – 84 m și podirea se face la 54 m, filtrul nu va fi împachetat, iar dumneavostră o să aveți un puț ce nu o să îl puteți folosi.

 7. Decantorul 

  Decantorul este un burlan (tub neperforat) ce se introduce în partea de jos a forajului. Acesta are rolul de a colecta particulele foarte fine ajunse în interiorul forajului. Este forarte important ca forajul să fie prevazut cu decantor, deoarece dacă se pune doar filtru, particulele fine ce ajung în foraj se vor decanta gravitațional și vor obtura fantele tubulaturii, iar debitul va începe să scadă. Întreținerea puțului prevăzut cu decantor se face mai rar, deoarece durează mai mult  până se umple decantorul și apoi se trece la obturarea filtrelor, dacă executantul ales prevede și decantor costul de întreținere a puțului pe termen lung scade, operațiunea de denisipare realizându-se la intervale mult mai mari de timp.

 8. Izolarea stratelor acvifere

  Degeaba se execută un foraj la 80 m dacă apa de la 20 m ajunge în interiorul tubulaturii de foraj, în acest caz clientul plătește pentru o apă de calitate dar primește apă poluată de suprafață. Pentru ca să se capteze doar apa din adâncime,  este obligatoriu ca apa din stratele superioare să nu poată pătrunde în interiorul tubulaturii. Un mod de a izola stratele acvifere este cu ajutorul peleților bentonitici, mai simplu spus o argila uscată ce se introduce în spațiul inelar, care în contact cu noroiul de foraj iși mărește  volumul de aproximativ 4 ori.

 9. Limpezirea putului de apa

  Limpezirea puțului de apa se va face cu pompa mamuth, beneficiarului predânduise o apă limpede cristal, fară impurități fizice.  

  Desigur, sunt enunțate doar câteva etape și descrise sumar, forarea puturilor de apa este foarte complexă și necesită cunoștințe și experientă foarte solidă ce se dobândesc în ani de zile, în general sunt firme locale care învată solul din zona lor și execută foraje așa cum pot și știu.

foraje puturi
Aspect Foraje puturi de apa de adancime profesionale Foraje puturi de apa neprofesionale sau executate de amatori
Adancime
Sunt executate la adancimi cuprinse intre 50 si 300 m. Practic ne referim la foraje de adancime medie si mare, puturi de apa profesioanale
Sunt puturi cu adancimi cuprinse intre 1 si 40 m. Practic ne referim la foraje de mica adancime
Calitatea tubulaturii PVC
Se foloseste tubulatura special destinata pentru foraje de apa, albastra.
Se foloseste o tubulatura ce nu este destinata pentru puturile de apa, tubulatura pentru canalizare portocalie, tubulatura pentru cabluri neagra
Tipul de foraj
Forarea putului de apa se face cu utilaj mecanizat actionat hidraulic. Sunt utilaje profesionale capabile sa foreze in orice tip de roci, de la roci moi pana la roci dure
Saparea se face cu utilaje rudimentare sau se executa manual. In momentul in care se intalnesc roci de duritate medie sau mare, nu se mai poate sapa mai departe
Acviferul captat
Se capteaza acvifere de adancime care nu sunt supuse poluari, ce ofera un debit de apa constant
Se capteaza primul strat acvifer numit si panza freatica. Apa ce este influentata de precipitatii si este supusa poluarii
Nisip cuartos
Se introduce un nisip cuartos special pentru forajele de apa profesionele in vederea filtrarii materialului fin din din acvifer. Acest cuart va impacheta filtrele PVC
Se introduce pietris margaritar in putul forat, avand granulometrie 4 - 8 mm
Izolarea stratelor de suprafata
Este o operatiune absolut necesara pentru forajele de apa profesionale.
Nu se face, pentru ca se foreaza pentru a capta primul strat de apa. Sau in cazul amatorilor se omite din nestiinta.


Cum obțin o ofertă pentru un puț de apă forat ?

Pentru a vă trimite o ofertă pentru un put de apa forat avem nevoie de:

 • Coordonatele google maps
 • Numele și prenumele dumneavoastră sau numele firmei
 • Să specificați daca doriți forajul pentru uz casnic sau pentru uz industrial, iar dacă doriți industrial trebuie să ne comunicați de ce debit aveți nevoie în mc/ora
 • Un numar de telefon

   Executam foraje profesionale de adancime medie si mare, cu adancimi cuprinse intre 40m si 300 m. Nu va putem ajuta cu executia forajelor de mica adancime sub 40m. Forajele profesionale se executa pentru a capta o apa de calitate din adancime. Nu e logic sa se foloseasca materiale de calitate pentru a se capta o apa de suprafata.

nisip curatos folosit la puturi de apa la foraje pentru filtrare


Cât timp durează o lucrare de forare a unui put de apa ?

 

Timpul de execuție este influențat de mai mulți factori, contează dacă e vara sau iarnă, deoarece iarna e frig și nu se poate lucra ca și atunci când e cald. Se pot executa foraje și iarna, înghețul nu e un imediment în execuția forajelor, deorarece utilajele hidraulice au suficientă forța încat sa perforeze solul înghețat și oricum pământul nu îngheață decât până la 1,1 m. Iarna de asemenea ziua de lucru e mai scurtă deoarece se înoptează mai repede.

Mai contează adâncimea la care se doreste forarea puturilor de apa , nu e tot una să execuți foraje de apa la 50m sau de 100m sau 300 m.

Alt aspect e diametrul dorit, cu cât crește diametrul crește și timpul necesar execuției, de asemenea se pot întâlni situații neprevăzute.

În general un puț se execută în 3 până la 7 zile iar dacă sunt foraje de diametre mari, adânci, în zone dificile se poate ajunge până la 14 – 21 de zile. Acești timpi de execuție sunt pentru utilajele mecanice acționate hidraulic, noi doar utilaje mecanice acționate hidraulic folosim, cei ce sapă manual au posibilitatea să nu termine niciodată forajul, deoarece uneori întâlnesc plăci de rocă mai dure și nu le pot perfora sau alteori apar probleme de execuție și nu se mai descurcă și spun că au dat de rocă dură și nu mai pot continua, în acest caz dispar cu cați bani au reușit să primească până atunci.


Cum se extrage apa din puturile forate ?

Apa din puturile forate se poate extrage cu pompa submersibila sau cu un hidrofor in anumite situatii, sunt diverși producători de pompe, de la gama hobby care sunt mai ieftine, dar au o durata de viață mai scăzută, până la pompe profesionale.

După execuția forajului o să primiți o ofertă pentru un sistem de pompare din partea noastră.

Instalarea pompei submersibile în foraj trebuie făcută de către profesioniști deoarece există riscuri majore care pot duce la deteriorarea totală a puțului. Există riscul să fie blocată pompa în puț, fie din neatenție fie din nepricepere, uneorii la adâncimi mari 80 – 100 – 150 m și e complicat să deblochezi o pompa în puț. Iar când pompa e blocată în puț, de obicei persoanele de acolo trag de sfoara, polietilenă și cablu până rup una din ele, apoi ce sa rupt cade în foraj, altă problemă. Ca să evitați aceste probleme vă recomandam să alegeți doar persoane competente care să vă instaleze pompa în puț.

Vă recomand să cumpărați doar pompe de calitate, pentru a nu fi nevoiți să sunați des la firme specializate, care să vina să extragă pompa să o schimbe și să o introducă înapoi. Banii cheltuiți pe acest serviciu care nu vă aduce nici o valoare, este mai înțelept să îi investiți în o pompa de calitate.

Pompa trebuie aleasă astfel încât să nu depășească debitul permis de acvifer și tubulatură, o alegere greșită a tipului de pompă va conduce la nisiparea prematură a puțului, iar apa extrasă nu va fi limpede, ci cu nisip.

Pompa submersibila folosita la pomparea apei din puturile de adancime

Ce este un foraj de apă artezian ? Puteți executa un foraj din care să iasă apa singură ?

 

Un foraj de apă artezian este un foraj din care apa curge afară singură, în mod natural. Forajele arteziene nu se pot executa oriunde, deoarece  pentru ca apa să ajungă singură la suprafată, trebuie ca acel strat să aibă o anumita presiune. De exemplu dacă se captează un strat de la 80 m adâncime, iar apa în tubul de foraj urcă până la 30 m, înseamnă că acel acvifer are o presiune de 5 bari (10 m colonană de apă = 1 bar presiune) Pentru ca acel foraj să fie artezian, ar trebui să fie peste 8 bari presiune pe acel strat acvifer.

 

Sunt unele zone în care stratele acvifere au așa presiune încât aduc apa singură la suprafață, dar în majoritatea cazurilor forajele nu vor fi arteziene.

Forajele în zone arteziene trebuie executate doar de specialiști, deoarece executantul trebuie să aibă cunostințe foarte solide, pentru că aceste strate acvifere sunt sub presiune, și există posibilitatea ca apa să vină la suprafață atât prin tub cât și pe lângă tub.

Apa ce vine prin tub se poate opri simplu, cu un capac, dar apa ce vine pe lângă tub vă va inunda toată curtea, plus că dacă nu se oprește, trebuie captată și drenată


Care e diferența între un foraj de apă și o fântână ?

 

    Exista diferente majore intre un foraj de apa si o fantana, acestea se refera in principal la calitatea apei si debitul ce poate fi exploatat.

     Fântânile sunt construcții pe tuburi din beton iar foraje de apa sau puțurile de apa sunt contrucții pe tuburi din PVC.

 

     Fantanile capteaza primul strat de apa intalnit, numit panza freatica sau acviferul freatic, care este supus poluarii, iar in multe zone, apa din fantana scade foarte mult vara, pana la secare.

 

      Forajele de apa sau puturile capteaza un acvifer din adancime, nesupus poluarii care ofera un debit constant 24 din 24 de ore 365 de zile pe an.

 

De ce suprafață e nevoie pentru forarea unui put de apă ?

 

     Suprafața necesară depinde de utilajul ce va fi folosit la forarea putului de apa, în general un spatiu de 6 m lațime x 6 m lungime e suficient, iar unde se va fora trebuie să fie o înaltime liberă de 8 m, deoarece trebuie să se ridice turla când se forează și se tubează. 

 

 Bineînteles că utilajul nu se transportă cu turla deschisă, pe unde trece utilajul e suficient un spatiu de 2 m. Dacă aveți un spatiu mai mic, sau îngust, este obligatoriu să comunicați executantului ales acest aspect, pentru a vedea dacă utiajul lui poate să ajungă la locația dorită.

 

 

Exista aparat care sa detecteze apa, inainte de forarea putului de apa ?

Sunt zone unde se stie clar ca exista apa si sunt zone in care exista anumite probabilitati de a gasi apa. 

Nu exista aparat care sa detecteze apa in subteran, nici cei cu celebrele bete sau sarme nu pot detecta apa in subteran. Acestia sunt doar tepari ce pacalesc oamenii. Cum poate un aparat sa detecteze o fisura la o adancime de 100m prin blocuri de marna, gresii, granit, sisturi etc. Si sa mai si detecteze daca acea fisura este circulata de apa. Nu exista tehnologie pentru asa ceva.

In zonele unde nu exista date hidrogeologice suficiente, forarea putului de apa este singura posibilitate de a afla daca exista sau nu apa in adancime.


Cum aflu coordonatele google maps ?

Pentru a afla modul in care puteti obtine coordonatele google maps apasati pe textul de mai jos 

Citeste si …….