Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Foraje pompe de caldura sol - apa dezavantaje

Unii ar spune ca sistemul de incalzire sol-apa are COP-ul mai mic (Coeficientul de performanta).

  •  COP pentru pompa de caldura sol-apa este de 4,4  – 4,9 kW termici
  •  COP pentru pompa de caldura sol apa apa de 5,5  – 6,4  kW termici

Mai precis, pentru 1 kWh electric consumat de pompa de caldura, in cazul pompei sol – apa, se produc intre 4,4 si 4,9 kW termici (caldura), iar pentru pompa apa – apa se produc intre 5,5 si 6,4 kW.

Dar ce nu se ia in calcul, e ca pompa de caldura mai are o pompa de recirculare in cazul sol – apa si o pompa submersibila in cazul apa – apa.

Sa luam un exmplu concret pentru foraje pompe de caldura.

Calculam intai consumul pentru o pompa de caldura sol – apa, si avem 1 kWh consumat de pompa de caldura si 0.1 kWh cosumati de pompa de recirculare, deci un total de 1.1 kWh pentru a genera 4.4 kW termici. Aplicand regula de trei simpla, rezulata ca pentru 1 kWh electric cosumat, am generat 4 kW termici.

Calculam apoi consumul pentru o pompa de caldura apa – apa, si avem 1 kWh consumat de pompa de caldura si 0.75 kWh cosumati de pompa de submersibila, ce extrage apa de la 30 m, deci un total de 1.75 kWh pentru a genera 5.5 kW termici. Aplicand regula de trei simpla, rezulata ca pentru 1 kWh electric cosumat, am generat 3.14 kW termici. Deci genereza cu 0.86kW mai putin.

Dar daca pompa submersibila, cosuma doar 0.37kWh (cel mai mic motor de pompa submerisibila) dupa acelasi model se genereaza 4.01 kW termici. Am luat cea mai favorabila situatie, respectiv cel mai mic motor de pompa submersibila, iar la pompa de caldura sol – apa am luat cazul cel mai defavorabil, cu un cosum al pompei de recirculare de 0.1kWh si nu cea mai eficeinta pompa de recirculare de 0.06 kWh.

Deci fara indoiala pompa de caldura sol – apa este cea mai eficeinta si cea mai avantajoasa