Foraje pompe de caldura
De foarte multe ori, am fost apeleti de persoane ce doreau sa realizeze foraje pompe de caldura pentru incazirea cladirilor, iar cea mai mare confuzie pe care am intalnit-o in conversatiile purtate, era faptul ca persoanele interesate de acest tip de incalzire credeau ca pompa de caldura foloeste apa termala pentru incalzire.
Pompa de caldura nu foloseste apa termala pentru incalzire. Va vom explica in cele ce urmeaza, cum functioneaza acesta pompa de caldura si o sa intelegeti ce tip de energie termica foloseste.
Tehnologi folosite pentru executia forajelor pentru pompe de caldura
Thenologia de executie folosita pentru realizarea forajelor pentru pompe de caldura difera in functie de duritatea solului, Romania are o mare varitetate de roci unele sunt moi altele sunt de duritate medie iar altele sunt extrem de dure.
Exista mai multe moduri in care se pot executa :
- Executia de foraje pompe de caldura cu circulatie directa de noroi. Se foloste in zonele cu roci de duritate scazuta ( zonele da camipie) soluri ne coezive precum si in zone in care se gasesc roci de duritate medie
- O tehnologie mai nou in realizarea de foraje pompe de caldura este cea cu ciocan de fund, se foloeste in zone cu roci dure, preponderent zonele montane precum si in zonele de deal unde exista roci medii ca duritate.
Cum functioneaza pompa de caldura ?
Energia geotermala, mai exact caldura stocata in interiorul pamantului, provine din 2 surse
Energia termica provenita de la soare, stocata in suprafata solului si disipata in interiorul pamnatului prin roci.
Energia termica generata la formarea planetei, in crustra terestra existand temperaturi de pana la 500 de grade, iar in nucleul pamantului pana la 6000 de grade.
Pana la adancimea de 100 m, pamantul are o temperatura interioara de 11 – 12 grade, exceptie facand primii 10 – 15 m care au temperatura variabila in functie de anotimp, aceasta energie termica de 11 – 12 grade o sa o colectam din sol si o sa incalzim un agent
frigorific (de exemplu freonul), iar aici apare ingeniozitate sistemului.
Agentul frigorific primind cele 11 – 12 grade, isi schimba starea din lichid in gaz, iar acest gaz este comprimat de un compresor. Aceasta caldura din sol este colectata prin foraje pompe de caldura.
Orice gaz ce se comprima produce caldura, in cazul nostru rezultand o caldura de 45 – 55 grade, iar aceasta energie termica se vehiculueaza printr-un puffer (un fel de bolier), care are in el serpentine conectate la circuitul de incalzire a casei, incalzind lichidul ce circula prin pardosea undeva la 30 – 35 grade apoi se reintoare in puffer cu 28 – 30 grade.
Tot in puffer exista un circuit de apa calda, ce permite utilizarea apei pentru baie la o temperatura de aproximativ 21 de grade, ne mai fiind necesare boilere.
Vara, pentru racire,se preia din pardoseala caldura, cu ajutorul lichidului ce se vehiculeaza prin pardoseala, apoi ajunge in puffer, unde are loc cedarea de caldura circuitului ce ajunge in pamant, iar in pamant find cele 11 – 12 grade, se cedeaza caldura. Practic nu mai aveti nevoie de aparat de aer conditionat.
Tot cu pompa de caldura se poate realiza si incalzirea apei din piscina. Atunci cand cumparati pompa de caldura, trebuie sa specificati toate optiunile ce doriti sa le aveti, sunt pompe ce nu au modulul pentru a incalzi piscina, sau modul de racire.
Foraje pompe de caldura sol - apa
Incalzirea prin pompe de caldura, reprezinta viitorul, datorita eficientei, o investitie care creste valoarea cladirilor, nepoluanta. Pompa de caldura sol – apa foloseste niste tuburi pentru a capta caldura din sol, nececesara incalzirii agentului frigorific. Acestea pot fi puse orizonat sau vertical.
In cazul asezarii orizonale, apar doua mari probleme:
– E necesar un spatiu mare, cu cat suprafata de incalzit e mai mare, cu este necesar un spatiu mai mare.
– E necesara o sapatura adanca, pentru a avea siguranta ca sistemul va avea randament, undeva la 10 – 15 m adancime.
In cazul asezarii pe verticala, este necesara executia unor foraje verticale. In aceste gauri de sonda se vor introduce sonde simplu U sau dublu U, cu diametre de 32 mm sau 40 mm. De obicei se introduc la 100 m, practic avem un circuit inchis cu tur si retur care capteaza energie geotermala. Prin interiorul tubulaturii circula un lichid.
Foraje pompe de caldura apa - apa
In acest caz, pentru a incalzi agentul frigorific, se foloseste apa din foraj, apa extrasa cu ajutorul
unei pompe submersibile, apa care va trebuie injectata in alt foraj.
Raportat la varianta pompa de caldura sol – apa nu am gasit avantaje, asa ca o sa discutam despre dezavantaje.
Cat de eficiente sunt pompele de caldura
Mai mute laboratoare au realizate teste pentru a compara eficienta sistemelor de incalzire, sau facut diverse echivalente iar rezultatele o le prezentam mai jos.
– 1 kW de gaz produce aproximativ 0.9 – 0.98 kW termicide caldura
– 1 kW de lemne de foc uscate produce aproximativ 0.9 – 0.7 kW termici de caldura
– 1 kW de curent electric produce aproximativ 0.9 – 0.95 kW termici de caldura
– 1 kW de curent electric consumat de pompa de caldura produce aproximativ 6.2 – 6.5 kW termici de caldura si 5.5 – 5.8 kW termici de frig
Incalzirea prin pompe de caldura, reprezinta viitorul, datorita eficientei, o investitie care creste valoarea cladirilor, nepoluanta.
Citeste si …….