Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Denisipari puturi

In jurul tubului perforat, exista un filtru care retine sedimentele angrenate de curgerea apei prin acvifer. Dupa ani de exploatare, acest filtru, ca si orice filtru isi reduce spatiile libere ingreunand trecerea apei prin el. O parte din particulele fine aflate in suspensie, se vor aseza pe fundul forajului, in decantor si  ajung pana in zona filtrului, obturand  filtrele, iar debitul pompat incepe sa scada sau apa vine cu particule de nisip.

Atunci cand apar semnele enumerate mai sus, se recomanda operatiunea de denisipare, care dureaza in general 1 zi. Nu exista un interval de timp fix la care trebuie executata operatiunea de denisipare,  in functie de ce se semnale ne da putul, se va actiona, pentru denisipare put pretul se stabilileste in funtie de mai multi factori, in functie de particularitatile putului si a lucrarii, pentru oferte ne puteti contacta la numarul de telefon 0721 555 799 sau sa ne lasati un email la adresa office@tehnicdrill.ro

Prin operatiunea de denisipare se urmareste refacerea filtrului natural din jurul tubulaturii de foraj, cresterea permeabilitatii materialului filtrant, eliminarea depunerilor din decantor.

denisipare put

In cazul in care debitul putului incepe sa scada, exista riscul ca motorul pompei sa se arda, deoarece racirea motorului pompei submersibile nu se va mai face corect, pompa arsa va trebui inlocuita, iar o pompa profesionala nu este ieftina.

Denisipari puturi


 Costul pentru pomparea apei dintr-un put nisipat, creste, deoarece aceasi pompa va extrage apa mai putina din foraj, iar turbinele se uzeaza mai repede doarece atunci cand vehiculeaza apa cu nisip prin ele, se produce o abraziune, datorita nisipului din apa.

denisipare put

Ce tipuri de puturi nu se pot denisipa ?

Exista puturi de apa ce nu pot fi denisipate. Nu o data am fost apelati de proprietari de puturi, care doreau o denisipare, pentru ca pompau apa cu nisip, iar prima intrebare pentru ei era daca acel put, dupa executie, a fost predeat cu apa limede.  Daca putul NU a fost predat cu apa limpede, iar executantul de foraje a comunicat beneficiarului ca mai are nevoie de o denisipare, de obicei face acest lucru ca sa ia toti banii si sa plece, deoarece stie ca a dat gres cu executia forajului.

In cazul in care putul la finalizare, nu a fost predat cu apa limpede, 90 % este vorba de o problema de executie, in acest caz o denisipare nu va poate rezolva problema.

Forajele de mica adancime sau care au un debit mic de apa, nu se pot denisipa, deoarece este necesara o submergenta, adica  varful tubului prin care circula aerul comprimat sa fie sub nivelul de pompare cu 10 – 15 m. De exemplu un foraj de 30 m, avand coloana de apa in timpul pomparii de 7 m, nu se va putea denisipa.

Riscuri ce pot aparea la denisiparea puturilor de apa

In timpul desnisiparii se genereaza o presiune ridicata in interiorul tubulaturii de foraj, fapt ce poate crea probleme in cazul puturilor de apa incorect executate.

Daca putul de apa nu are filtre produse de fabrica, si are filtre taiate cu flexul, exista riscul ca aceste filtre sa cedeze in tipul denisiparii, pentru ca acele filtre taiate manual, uneori sunt foarte apropiate si in zona respectiva, tubulatura isi pierde din rezisteta.

Nu orice tubulatura se potriveste pentru constructia unui put de apa, in vasta experienta in domeniul forajelor de apa, am intalnit o tubulatura subtire, desi rezista la introducerea in pamant, exista riscul ca aceasta sa cedeze in tipul denisiparii.

In momentul denisiparii se produce o denivelare in foraj (scade nivelul apei in tub) iar in cazul in care tubulatura nu are corect clasa de rezistenta aleasa, e posibil sa cedeze tubulatura, mai exact se sparge.

In Romania exista multe foraje executate inainte de anii 2000, care au tubulatura din metal, cele mai multe executate in perioada comunista, filtrele acestor  tubulaturi au corodat in timp, fapt ce conduce la scaderea rezistentei acestora, si implicit la riscul de a ceda in timpul operatiunii de denisipare.

Cum se realizeaza denisiparea ?

Cu ajutorul unui compresor de aer, se introduce aer comprimat de la suprafata in interiorul gaurii de sonda, printr-un tub ce este introdus in gaura de sonda si este cufundat in apa. Prin acest amestec de aer-apa se micsoreaza greutatea specifica, acest amestec cautand sa iasa la suprafata, antrenaneaza spre suprafata toate particulele fine aflate pe traectul gaurii de sonda.

Prin pomparea apei din put, apa ce ajunge la suprafata este extrasa iar o alta apa in acvifer  ii va lua locul. Aceasta miscare de apa in acvifer intre culcus si acoperis face sa disloce materialul fin, mai mic decat filtrul creat de noi prin materialul filtrant, si sa intre in tubulatura forajului, iar de acolo sa ajunga  la suprafata, prin amestecul aer-apa.

Prin acest procedeu, particulele de nisip se aseaza gvravimetric in spatele filtrelor, iar forajul poate fi exploatat cu apa limpede.

Citeste si …….