Telefon: 0721 555 799  Email: office@tehnicdrill.ro

Camine subterane / supraterane pentru puturi de apa

Dupa forarea puturilor de apa, se trece la executia caminului. Este total gresit ca mai intai sa se execute caminul si apoi forajul de apa, deoarece instalatile de foraj nu se pot monta peste camin.

 

Din punct devedere al pozitiei putem avea:

– Camera tehnica supraterana

– Camine subterane 

I. Camera tehnica supraterna

Camera tehnica supraterana se executa deasupra pamantului (bineinteles, fundatia e in pamant), ea poate fi lipita de casa sau pozitionata separat, practic e o mica casuta. In functie de ce se pune in interior, se aleg dimensiunile camerei tehnice, pereti pot fi din zidarie sau panouri sandwich prinse pe o structura metalica.

Nu uitati sa lasati o gaura in fundatie, pentru ca polietilena (conducta de apa) va merge pe sub pamant, sub adancimea de inghet si o gaura pentru cablul electric. Daca ati uitat sa lasati gaurile, va trebui sa chemati pe cineva cu o carota diamantata, sa faca o gaura prin beton, respectiv sa dati o gaura cu un burghiu pentru cablul electric.

Forajul nu trebuie sa stea in mijlocul camerei tehnice, deoarece ar fi o risipa de spatiu, ca sa puteti folosi eficient spatiul, forajul trebuie sa stea intr-un colt, la 20 – 30 cm de marginile peretilor, nu se lipeste de coltul peretelui deoarece mai trebuie sa fie strans racordul  de compresiune cu moxul, iar daca e lipt de perete se va strange mai greu.

La forajele unde pompa submersibila se introduce adanc, pe polietilene de 25mm sau 32 mm ori la foraje in care se introduc pompe pe polietilene de diametre de  40 mm sau mai mari, la adancimi medii sau mari,  trebuie sa lasati spatiu pentru a instala un troliu, pentru a extrage mai usor pompa din put.

Este recomandat ca usa de acces sa fie pe directia forajului, adica forajul sa nu fie dupa colt, pentru a se putea denisipa usor putul. 

II. Caminele subterne

– din PVC

– din zidarie / beton

camin pentru put forat din PVC
camin put forat din beton

II.1 Caminele subterne din PVC

Caminele din PVC se instaleaza rapid, cel mai mult dureaza saparea gropii, peste acestea nu se poate trece cu masina, deoarece exista riscul sa cedeze, sau sa se deterioreze, au dimensiuni standard, fiind prefabricate.

In cazul in care aveti o camera tehnica si doriti sa instalati echipamentele acolo, se pune un camin mic, de exemplu 700 x 700 mm x 700 mm din copolimer sau unul mai mare astfel incat conducta de apa sa fie sub cota de inghet, ori se constrieste unu camin mic din beton. In cazul folosirii caminelor mici, forajul va fi centrat  in mijlocul caminului.

Este interzisa circulatia autovehiculelor deasupa caminelor din PVC sau din copolimer. 

II.2 Caminele subterne din beton/zidarie

ATENTIE! In cazul in care panza fereatica e peste cota la care doriti sa executati caminul, este obligatoriu sa fie  executat un camin hidroizolat, in caz contrar apa va patrunde in camin , si o sa va treziti ca pluteste vasul in camin, sau ca apa ajunge la presostat  si ii da comanda motorului sa functioneze continu pana se arde.

Dimensiunea caminelor subterane se alege astfel incat sa poata fi introduse echipamentele dorite in interior. Este recomandat ca inaltimea sa fie de 1,8 m pentru a lucra comod in el, in cazul in care e mic se lucreaza incomod, stand uneori cocosat.

Accesul se poate face cu ajutorul unei scari mobile sau cu ajutorul unei scari verticale incastrata in perete.

Putul trebuie pus intrun colt, la 20 – 30 cm de laturile peretilor pentru a putea strange usor racordul de compresiune.

Este obligatoriu ca usa de acces sa fie deasupra forajului,  pentru a putea fi extrasa pompa, imaginati-va ca sunteti intr-un camin iar deasupra dumneavoastra e un tavan si trebuie sa extrageti pompa din foraj, nu o sa puteti, tot o sa deteriorati polietilena.

In cazul in care sa turnat placa de beton deasupra forajului, se va da o gaura cu o carota diamantata pe directia forajului, cu diametrul mai mare decat diametrul pompei si in functie de ce capac prefabricat gasiti ca sa il puneti apoi in gaura.

Nu uitati sa lasati gauri in perete, pentru conducta de apa ce iese din camin si pentru cablul electric ce va alimenta pompa.

Caminele din beton in care se pun echipamente, trebuiesc prevazute cu aerisire, deoarece in interiorul lor se formeaza condes, iar in unele situatii pot deteriora echipamentele.

Intr-un colt al caminului se lasa o basa, adica o portiune care nu e betonata, poate fi de 30 x 30 cm, pentru a se scurge apa ajunsa in camin de la ploi, placa peste sol trebuie sa aiba panta catre basa.

Pereti caminului pot fi din beton sau din boltari, caraminda de obicei nu se pune doarece e mai scumpa si nu este necesara.

Usa de acces a caminului trebuie sa fie dimensionata in functie de cel mai mare echipament ce va fi introdus, in general acesta e vasul hidorfor.

Tubulatura forajelor  se taie la aproximativ 10 – 20 cm de la baza caminului, deoarece exista posibilitatea ca apa de la suprafata sa ajunga in camin, si din camin sa ajunga in foraj.

Este interzisa taierea tubulaturi de foraj cu pompa in put, deoarece se poate taia accidental cablul electric, sfoara sau polietilena.

Tubulatura PVC trebuie prevazuta cu un capac, indifferent daca in put se instaleaza pompa submeribila sau nu. Am intalnit cazuri in care copii din joaca au umplut forajul cu pietre mari, bolovani, practic acel put nu va mai putea fi vreodata utilizat.

 In cazul in care pompa este instalata in put de asemenea este necesar un capac de foraj deoarece daca se scapa din greseala obiecte in put, gen surubelnite, chei, se poate bloca pompa in foraj.

 

Citeste si …….